IRSYAD AL-FATWA SIRI KE-786: MEMBUKA AIB YANG DIBENARKAN DALAM ISLAM | UNIVERSITY ISLAMIC CENTRE
» ARTICLE » IRSYAD AL-FATWA SIRI KE-786: MEMBUKA AIB YANG DIBENARKAN DALAM ISLAM

IRSYAD AL-FATWA SIRI KE-786: MEMBUKA AIB YANG DIBENARKAN DALAM ISLAM

Soalan

Assalamualaikum wbt. Saya ada satu persoalan, kebelakangan ini saya kerap melihat video-video atau penulisan-penulisan di media sosial berkaitan segelintir suami/isteri yang menyebarkan aib pasangan sendiri secara terang-terangan demi meraih perhatian orang sekeliling. Umum mengetahui bahawa menyebarkan aib dilarang dalam islam tetapi bagaimana jika situasinya salah satu berada dalam keadaan teraniaya. Bagaimana dia ingin mempertahankan diri dalam keadaan sedemikian? Apakah pandangan SS Datuk Mufti berkaitan isu ini.

Jawapan Ringkas

Islam adalah agama yang menggalakkan umatnya mengeratkan silaturahim dan menjaga hubungan sesama manusia. Oleh itu, sebarang perkara yang membawa kepada perbalahan dan perpecahan adalah dicemuh dan dilarang oleh syarak. Membuka aib pasangan merupakan satu larangan yang besar kerana kesannya yang menggugat keutuhan sesuatu institusi rumah tangga yang sepatutnya menjadi tempat lahirnya dan terdidiknya insan yang menjadi khalifah di muka bumi Allah SWT. Larangan membuka aib ini juga tidak terhad sesama pasangan sahaja, malah terhadap ahli keluarga, rakan-rakan atau kenalan bahkan terhadap pihak media atau wartawan. Namun, terdapat pengecualian pada kes-kes tertentu melalui saluran-saluran yang berautoriti.

Jawapan

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT, selawat dan salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad SAW, ahli keluarga Baginda SAW, sahabat Baginda SAW serta orang-orang yang mengikuti jejak langkah Baginda SAW.

Dalam sebuah perkahwinan, tidak dapat dinafikan akan berlakunya ketidaksefahaman antara kedua-dua pasangan walaupun pada hal-hal yang kecil. Konflik ini kemudiannya akan menimbulkan rasa tidak senang bahkan boleh menyebabkan rasa tidak percaya antara satu sama lain. Lebih buruk lagi apabila hal yang kecil itu diperbesarkan sehingga seseorang individu sanggup membuka dan menyebarkan rahsia dan keburukan pasangan yang bersifat peribadi.

Firman Allah SWT:

وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَب بَّعْضُكُم بَعْضًا ۚ أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَن يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَّحِيمٌ

Maksudnya: “Janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani.”

Surah al-Hujurat (12)

Menurut Ibn Kathir, Allah SWT melarang hamba-hambanya yang beriman daripada bersangka buruk iaitu dengan menuduh sembarangan dan berlaku khianat kepada orang lain mahupun ahli keluarga terdekat. Perbuatan ini termasuk dalam dosa-dosa besar kerana jelas larangannya. Para ulama juga bersepakat atas pengharaman membuka aib seseorang kecuali atas maslahat-maslahat tertentu mengikut saluran yang sepatutnya[1].

Daripada Abu Sa’id al-Khudriy, beliau berkata bahawa Baginda Rasulullah bersabda:

إِنَّ مِنْ أَشَرِّ النَّاسِ عِندَ الله مَنزِلَةً يَومَ القِيَامَةِ الرَّجُلَ يُفضِي إِلَى المَرْأَةِ وَتُفْضِي إِلَيه، ثُمَّ يَنشُرُ سِرَّهَا

Maksudnya: “Sesungguhnya manusia yang paling buruk kedudukannya di sisi Allah pada hari kiamat adalah seorang lelaki (suami) yang bergaul (bersetubuh) dengan isterinya, kemudian menyebarkan rahsia isterinya tersebut[2].”

(Riwayat Muslim)

Berdasarkan keumuman hadis ini, Nabi SAW mencela orang yang mendedahkan rahsia pasangannya dengan mengatakan bahawa mereka berada pada seburuk-buruk kedudukan di sisi Allah SWT. Terutamanya pada perkara-perkara sulit yang berlaku antara kedua pasangan seperti hal-hal istimta’ (keseronokan antara suami isteri). Justeru, ini menunjukkan bahawa membuka aib pasangan adalah perbuatan yang ditegah di sisi syarak kecuali terdapat terdapat beberapa keperluan dan hajat yang mendorong salah satunya untuk berbuat demikian. Ia sesuai dengan tuntutan ajaran Rasulullah SAW supaya berkata perkataan yang baik-baik atau berbuat senyap sekiranya tiada keperluan[3].

Larangan ini juga ditambah dengan ancaman di akhirat seperti mana yang diriwayatkan daripada Abu Qatadah bahawa Nabi SAW bersabda:

مَنْ قَعَدَ عَلَى فِرَاشِ مُغِيبَةٍ قَيَّضَ اللَّهُ لَهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ ثُعْبَانًا

Maksudnya: “Orang yang membuka aib pasangannya, Allah akan mengikatnya dengan ular besar pada hari kiamat nanti[4].”

(Riwayat Ahmad)

Selain itu Nabi SAW juga bersabda yang diriwayatkan oleh Huzaifah:

لاَ يَدْخُلُ الْجَنَّةَ نَمَّامٌ

Maksudnya: “Tidak akan masuk syurga orang yang mengumpat[5].”

(Riwayat Muslim)

Tambahan pula, Allah SWT berfirman di dalam al-Quran: 

هُنَّ لِبَاس لَّكُم وَأَنتُم لِبَاس لَّهُنَّۗ

Maksudnya: “Isteri-isteri kamu itu adalah sebagai pakaian bagi kamu dan kamu pula sebagai pakaian bagi mereka.”

Surah al-Baqarah (187)

Al-Tobari mensyarahkan bahawasanya setiap pasangan suami isteri diibaratkan sebagai tempat tinggal yang memberi ketenangan dan ketenteraman antara satu sama lain. Mereka juga seperti satu selimut atau kain yang menutupi di mana mereka sewajarnya menutup segala hal-hal peribadi pasangan daripada diketahui orang luar[6]. Jika salah seorang daripada pasangan bermudah-mudah untuk mendedahkan aib pasangan maka seolah-olah mereka membiarkan diri tanpa pakaian atau sesuatu yang menutup.

Al-Tobari juga ketika menjelaskan makna ayat al-Quran dalam surah al-Baqarah (229) berkaitan apa yang dimaksudkan dengan “menceraikan (isteri) dengan cara yang baik” ialah  setiap pasangan yang sudah bercerai seharusnya tidak berlaku zalim di antara satu sama lain dan mereka perlulah menunaikan hak masing-masing. Mereka juga dilarang untuk menyakiti atau menghina bekas pasangan dalam apa jua cara sekalipun sama ada menerusi perkataan atau perbuatan[7].

Selain itu, al-Maraghi menyatakan dalam tafsirnya terhadap maksud “menceraikan dengan cara yang baik” bahawa sewajarnya si suami tidak menceritakan keburukan dan kehormatan diri bekas isterinya kepada orang lain sehingga orang lain menjauhinya, jika si isteri mahu berkahwin lagi lelaki lain. Sikap menceritakan keburukan bekas isteri merupakan satu kesilapan besar dalam ikatan yang pernah berlaku di antara mereka berdua[8].

Membuka Aib yang Dibenarkan Syarak

Islam mempertahankan hak asasi manusia yang teraniaya dan menentang sebarang bentuk kezaliman di atas muka bumi. Walaupun demikian, agama Islam menetapkan batasan dan saluran yang betul untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi. Ini adalah kerana menyebarkan berita atau kesalahan seseorang individu kepada masyarakat umum atau kepada saluran yang salah juga termasuk dalam kategori yang melakukan kezaliman.

Aisyah RA meriwayat sepotong hadis, kata beliau:


قَالَتْ هِنْدٌ أُمُّ مُعَاوِيَةَ لِرَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم إِنَّ أَبَا سُفْيَانَ رَجُلٌ شَحِيحٌ فَهَلْ عَلَيَّ جُنَاحٌ أَنْ آخُذَ مِنْ مَالِهِ سِرًّا قَالَ خُذِي أَنْتِ وَبَنُوكِ مَا يَكْفِيكِ بِالْمَعْرُوفِ.

Maksudnya: “Hindun Ummu Mu’awiyyah pernah mengadu kepada Rasulullah SAW bahawa suaminya, yang bernama Abu Sufyan adalah seorang yang sangat kedekut, maka adakah dia boleh mengambil harta suaminya secara sembunyi-sembunyi. Lalu Rasulullah SAW menjawab, ‘Ambillah untukmu dan anak-anakmu secukupnya dengan cara yang baik’”

(Riwayat Bukhari)

Hadis ini menunjukkan bahawa perbuatan menceritakan aib pasangan bagi tujuan penyelesaian terhadap kezaliman adalah harus. Menurut Imam al-Nawawi, terdapat enam sebab dibenarkan untuk membuka aib seseorang[9]:

  1. Mengadu kezaliman kepada pihak yang mempunyai bidang kuasa atau kemampuan untuk berlaku adil kepadanya daripada orang yang berlaku zalim terhadapnya.
  2. Mencari pertolongan daripada orang tertentu yang mampu mengubah kemungkaran dan membawa si pelaku maksiat ke jalan kebenaran.
  3. Meminta fatwa daripada mufti.
  4. Memberi amaran kepada seseorang terhadap kemungkaran dengan menasihati dan memberitahunya berkenaan perihal buruk seseorang yang tidak harus dia ikuti.
  5. Menyebut dan mendedahkan kesalahan dan maksiat yang dilakukan secara terang-terangan. Namun haram membuka aibnya berserta kesalahan-kesalahan lain yang tidak dilakukan secara terang-terangan, kecuali atas tujuan tertentu seperti yang dinyatakan di atas.
  6. Menyebut seseorang dengan panggilan yang buruk kerana hanya dengan panggilan tersebut sahaja dia dikenali. Sekiranya panggilan tersebut digunakan untuk merendah-rendahkan atau mengejek, ia adalah haram.

Pengajaran yang boleh dipetik daripada kisah Hindun menekankan pentingnya bagi suami isteri untuk menghindari kecenderungan untuk terbuka dengan masalah rumah tangga mereka, terutamanya dengan melibatkan media sosial untuk menjejaskan imej pasangan mereka. Pendekatan Hindun yang mencari nasihat daripada Rasulullah SAW merupakan tindakan yang terbaik dalam mencari jalan penyelesaian kerana Baginda memiliki keperibadian yang sangat terpuji, dapat dipercayai dan menjaga maruah orang lain. Ini menunjukkan betapa pentingnya mencari nasihat daripada sumber yang dipercayai dan berintegriti dalam menyelesaikan konflik rumah tangga.

Kesimpulan

Islam adalah agama yang menggalakkan umatnya mengeratkan silaturahim dan menjaga hubungan sesama manusia. Oleh itu, sebarang perkara yang membawa kepada perbalahan dan perpecahan adalah dicemuh dan dilarang oleh syarak. Membuka aib pasangan merupakan satu larangan yang besar kerana kesannya yang menggugat keutuhan sesuatu institusi rumah tangga yang sepatutnya menjadi tempat lahirnya dan terdidiknya insan yang menjadi khalifah di muka bumi Allah SWT. Larangan membuka aib ini juga tidak terhad sesama pasangan sahaja, malah terhadap ahli keluarga, rakan-rakan atau kenalan bahkan terhadap pihak media atau wartawan. Namun, terdapat pengecualian pada kes-kes tertentu melalui saluran-saluran yang berautoriti.

Wallahua’lam

 

Rujukan: 

[1] Ibnu Kathir, Abu al-Fida’ Ismail bin Umar, Tafsir Ibnu Kathir, Ed: Sami bin Muhammad al-Salamah. (Dar Toyyibah, 1999M), 7/377

يَقُولُ تَعَالَى نَاهِيًا عِبَادَهُ الْمُؤْمِنِينَ عَنْ كَثِيرٍ مِنَ الظَّنِّ، وَهُوَ التُّهْمَةُ وَالتَّخَوُّنُ لِلْأَهْلِ وَالْأَقَارِبِ وَالنَّاسِ فِي غَيْرِ مَحَلِّهِ؛ لِأَنَّ بَعْضَ ذَلِكَ يَكُونُ إِثْمًا مَحْضًا، فَلْيُجْتَنَبْ كَثِيرٌ مِنْهُ احْتِيَاطًا. وَقَوْلُهُ: ﴿وَلا يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضًا﴾ فِيهِ نَهْيٌ عَنِ الْغَيْبَةِ. وَالْغِيبَةُ مُحَرَّمَةٌ بِالْإِجْمَاعِ، وَلَا يُسْتَثْنَى مِنْ ذَلِكَ إِلَّا مَا رَجَحَتْ مَصْلَحَتُهُ، كَمَا فِي الْجَرْحِ وَالتَّعْدِيلِ وَالنَّصِيحَةِ

[2] Muslim Bin Hajjaj al-Naisaburi. Sahih Muslim, (Beirut: Dar Ihya al-Turath al-Arabi, 1900M), 2/60. No Hadis 1437.

[3] Abu Zakaria Muhyiddin Yahya bin Syaraf al-Nawawi, Al-Minhaj Syarah Sahih Muslim, (Beirut: Dar Ihya’ Turat al-Arabi), 10/8

وفي هذا الحديث تحريم إفشاء الرجل ما يجري بينه وبين امرأته من أمور الاستمتاع ووصف تفاصيل ذلك وما يجري من المرأة فيه من قول أو فعل ونحوه فأما مجرد ذكر الجماع فإن لم تكن فيه فائدة ولا إليه حاجة فمكروه لأنه خلاف المروءة وقد قال صلى الله عليه وسلم من كان يؤمن بالله واليوم الآخر فليقل خيرا أو ليصمت وإن كان إليه حاجة أو ترتب عليه فائدة بأن ينكر عليه إعراضه عنها أو تدعي عليه العجز عن الجماع أو نحو ذلك فلا كراهة في ذكره

[4] Ahmad bin Hanbal, Musnad Ahmad, Ed: Syuaib al-Arnout, (Muassasah al-Risalah, 2001M) 37/250, No Hadis 22557.

[5] Muslim Bin Hajjaj al-Naisaburi. Sahih Muslim, (Beirut: Dar Ihya al-Turath al-Arabi, 1900M), 1/101, No Hadis 105.

[6] Abu Jaafar Muhammad bin Jarir al-Thabari, Jami’ al-Bayan an Takwil al-Quran, (Mekkah: Dar al-Tarbiyyah wa al-Turath), 3/491.

يقول: هنّ لحاف لكم وأنتم لحاف لهن. 

والوجه الآخر: أن يكون جَعل كلَّ واحد منهما لصاحبه"لباسًا"، لأنه سَكنٌ له، كما قال جل ثناؤه: )جَعَلَ لَكُمُ اللَّيْلَ لِبَاسًا(سورة الفرقان: ٤٧ ، يعني بذلك سكنًا تسكنون فيه. وكذلك زوجة الرجل سَكنه يسكن إليها، كما قال تعالى ذكره: وَجَعَلَ مِنْهَا زَوْجَهَا لِيَسْكُنَ إِلَيْهَا

[7] Abu Jaafar Muhammad bin Jarir al-Thabari, Jami’ al-Bayan an Takwil al-Quran, (Mekkah: Dar al-Tarbiyyah wa al-Turath), 4/548.

فإن قال: فما التسريح بإحسان؟

حدثني به المثنى قال، حدثنا أبو صالح قال، حدثني معاوية، عن علي، عن ابن عباس:" أو تسريح بإحسان"، قيل: يسرحها، ولا يظلمها من حقها شيئًا.

حدثني موسى قال، حدثنا عمرو قال، حدثنا أسباط، عن السدي:" أو تسريح بإحسان" قال: الإحسان: أن يوفيها حقها، فلا يؤذيها، ولا يشتمها.

[8] Ahmad bin Mustafa al-Maraghi, Tafsir al-Maraghi, (Kaherah: Mustafa al-Babi al-Halabi, 1325H – 1946M), 2/171

ومن ثم ينبغى له ألا يذكرها بسوء في نفسها أو في عرضها وعفتها حتى لا ينفر الناس منها إذا هى أرادت أن تتزوج بسواه، وفي هذا منتهى المروءة والوفاء لذلك الرباط الوثيق الذي كان بينهما، وحل الزوج وثاقه بطلاقها

[9] Mahyuddin bin Syaraf al-Nawawi, Riyadh al-Solihin, (Beirut: Dar Ibn Kathir, cetakan 1, 1428H – 2007M), 425

Date of Input: 04/08/2023 | Updated: 04/08/2023 | asmunir

MEDIA SHARING

UNIVERSITY ISLAMIC CENTRE
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
0397698588
0397693640
BWLdKAg:10:31